Radka Hazuchová

Radka_2

Radka Hazuchová:“Dospělí jsou někdy tvrdohlaví, musíte na ně přes děti!“

Radka Hazuchová – 51 let, rozvedená, dvě (už dospělé) děti, OSVČ, od července 2018 manažerka Biskupského pivovaru v Litoměřicích. Lektorka programu Zdravý životní styl. Koníčky, záliby: sport, četba, zdravá gastronomie.

 Je pro Vás komunální politika novum?  

„Není. Narodila jsem se sice v Litoměřicích, kam jsem se po čase vrátila, ale celé dětství jsem prožila v Terezíně.  Mám ráda obě města. Do komunální politiky jsem se zapojila už v roce 2006. Přesněji – do sdružení „Ženy Terezínska“, kde jsem měla na starosti kulturu, vzdělávání,  i problematiku aranžování, stolování apod.  Bylo by pochopitelně bylo divné, když jsem se pak přestěhovala, být dál v ‚dresu‘  Terezínských.  A protože spoustu lidí z litoměřických Severočechů znám i osobně, tak jsem si řekla „proč ne“. Jsou to nestraníci v týmu, který se mi líbí. A není politickou stranou či hnutím, které chce řidít zemi jako svou firmu.“

Vyplývá z Vaší profese a zmíněného programu, kterému se věnujete, něco, co můžete uplatnit v komunální politice?

„No jistě. Myslím, že moje profese s tím jde pěkně dohromady. Litoměřice patří do Národní sítě Zdravých měst ČR.  Takže –  učím tady děti na základních školách zdravému stravování, zaměřuji se především na litoměřickou centrální školní jídelnu. Beru to tak trochu i jako takovou splátku dluhu, protože jsem tam něco před třemi lety začala, ale kvůli různým zdravotním a rodinným okolnostem jsem se od toho odklonila. Díky litoměřickým Severočechům se k tomu zase vracím. Snažím se, aby se děti ve zdravém přirozeném životním stylu vzdělávaly, aby měly ponětí odkud a jak se berou potraviny, a hlavně, aby měly i zdravé potraviny přímo ve školní jídelně.  Ovšem nejde jen o děti. Stejně tak je to určeno i dospělým, rodičům, seniorům, dalším strávníkům, protože CŠJ nenabízí své produkty jen školákům. No a na rodiče, kteří za školáky nesou zodpovědnost, se dostanu lépe přes děti, protože  když oslovíte dospělé, jsou tvrdohlaví, moc o to zájem nejeví.  Žijeme v konzumním světě. To, co jíme, myslím tím konvenční stravu, tak to podle mého názoru není strava, to jsou jen pochutiny. Instatní, nějakým způsobem průmyslově zpracované… Dožíváme se sice vyššího věku, ale máme jej prodloužený především díky medikamentům, díky léčbě různých nemocí. Přitom spoustě problémů se dá předejít změnou stravovacích návyků i životního stylu.“

Abychom nemluvili jen abstraktně - konkrétní příklad, co byste chtěla dělat, nebo třeba co už děláte…?

„Tak třeba právě  ve spolupráci se Zdravým městem Litoměřice a také s Pedagogickou a hotelovou školou v Litoměřicích děláme takovou kulinářskou akci pro děti. Jmenuje se to „S jídlem si nehrajeme“. Už proběhly čtyři ročníky a je to o tom, že děti mají na školách přednášky, aby vůbec věděly, kde se to jídlo bere, které živiny člověk pro správný růst, vývoj a fungování potřebuje…V návaznosti  na to spolu s městskou knihovnou děláme přednáškové workshopy, kde se mohou něco dozvědět i rodiče. A také ochutnat, co by děti mohly mít jako školní svačinu. Na konci je pak praktická kulinářská show, kde děti z 1.stupně připravují na zadané téma školní svačiny a na 2.druhém stupni už přímo vaří. V tom chci pokračovat a rozvíjet to.

Máte teď  jakseříká  ‚pod palcem‘ Biskupský pivovar. Znamená to i zdravou ‚restaurační‘ stravu?

„Proboha, jestli myslíte, že nutím, aby se v téhle restauraci jedla třeba naklíčená pšenice a takovéhle věci, tak to určitě ne!  Ale i v gastronomii na téhle úrovni se dá ukázat, že se jídlo dá připravovat z kvalitních, zdravých, sezónních surovin, že se nemusí nic dělat z polotovarů a instantních potravin. Už Hippokrates říkal: Nechť je vám jídlo lékem“…

Kontaktní email: r.hazuchova@seznam.cz